σταγονίδια νερού

Τι ειναι το έκζεμα;

 

Το έκζεμα είναι μια μορφή δερματίτιδας που κατά βάση έχει ενδογενή αλλά και εξωγενή αίτια ταυτόχρονα. Υπάρχουν δυο βασικές μορφές.

  Η ατοπική δερματίτιδα (atopic eczema) είναι ένα πρόβλημα που προκύπτει απο το εσωτερικό του οργανισμού. Αν έχεις ατοπική δερματίτιδα το δέρμα του  οργανισμού σου έχει την τάση να αναπτύσει φλεγμονή. Διάφορα σημεία του σώματος έχουν την τάση να φουντώνουν με φλεγμονή κατα διαστήματα.

Η δερματίτιδα εξ΄ επαφής (contact dermatitis) προκαλείται απο ουσίες εκτός του σώματος. Αυτό συνήθως εμφανίζεται σε σημεία του σώματος που έρχονται σε επαφή με τις επιθετικές ουσίες. Αν δεν έρθεις σε επαφή με ενοχλητικές ουσίες η φλεγμονή υποχωρεί.

Γενικά με τον όρο δερματίτιδα, στην ιατρική περιγράφεται η φλεγμονή του δέρματος. Το έκζεμα είναι λοιπόν μια οξεία ή συνήθως χρόνια φλεγμονή με υποτροπιάζουσα πορεία. Έχει περιόδους ύφεσης και έξαρσης και σχεδόν πάντα εμφανίζεται από πολύ νωρίς στην βρεφική ή παιδική ηλικία.

Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι το πιο κοινό εξάνθημα σε βρέφη και νήπια. Προκαλείται από ένα συνδυασμό ενός γενετικά υπερενεργού ανοσοποιητικού συστήματος που κάνει το δέρμα να αντιδρά και στο περιβάλλον, μια γενετική προδιάθεση για ξηρό δέρμα αλλά συνήθως μαζί με συγκεκριμένα αλλεργιογόνα.

 

Που οφείλεται το έκζεμα;

 

Ακόμη και σήμερα, στην εποχή της προόδου και της τεχνολογίας, πολλοί γονείς νιώθουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο όταν βλέπουν  το μωρό τους ή το μικρό παιδί τους να υποφέρει από το έκζεμα, γιατί τελικά είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Το 30% των επισκέψεων στους δερματολόγους στην Δυτική Ευρώπη καταλήγουν με διάγνωση εκζέματος. η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά η πιο πιθανή εξήγηση είναι ο συνδυασμός ξηρού και ευερέθιστου δέρματος σε συνδυασμό με δυσλειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Πολλοί ειδικοί πιστευουν οτι η ατοπική δερματίτιδα έχει γενετική βάση. Κάποιοι νομίζουν οτι συνδέεται με το άσθμα και την αλλεργική καταρροή. γενικά αυτές οι ασθένειες δείχνουν να είναι γενικά συχνές στις οικογένειες των ανθρώπων που επηρρεάζονται απο αυτές.

Το δέρμα μας

Για να καταλάβουμε τι είναι το έκζεμα και τι το προκαλεί είναι καλό να καταλάβουμε πως λειτουργεί το δέρμα φυσιολογικά και πως λειτουργεί το δέρμα που επηρρεάζεται απο το έκζεμα.

Το δέρμα μας είναι ένα δυνατό και αποτελεσματικό φράγμα που προστατευει το σώμα απο μολύνσεις και ερεθισμούς. Το δέρμα αποτελείται απο μια λεπτή εξωτερική στοιβάδα, μια ερκετά ελαστική στοιβάδα στη μέση και ένα λιπαρό στρώμα στο βαθύτερο επίπεδο. κάθε επίπεδο περιέχει κύτταρα του δέρματος νερό και λιπαρά τα οποία προστατευουν και συντηρούν την καλή κατάσταση του δέρματος.

Υγιές δέρμα

Τα κύτταρα στο υγιές δέρμα είναι γεμάτα νερό, και δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα απένταντι σε ζημιές και μολύνσεις. τα λιπαρά και τα λάδια βοηθούν το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία και την θερμοκρασία του σώματος και εμποδίζουν βλαβερές ουσίες και βακτήρια να μπουν μέσα στο σώμα μας. Μια αναλογία για την κατανόηση της λειτουργίας του δέρματος ειναι ο τοίχος. Τα κύτταρα του δέρματος είναι τα τούβλα, ενώ τα λιπαρά και τα λάδια είναι η λάσπη που τα κρατά όλα ενωμένα και τα σφραγίζει. Τα κύτταρα τραβούν και κρατούν την υγρασία μέσα τους και τα λιπαρά και τα λάδια βοηθούν το νερό να μείνει μέσα τους.

Δέρμα με έκζεμα

Αν έχεις έκζεμα, το δέρμα σου μπορεί να μην παράγει αρκετά λιπαρά και λάδια όπως σε άλλους ανθρώπους και δεν είναι το ίδιο ικανό στην κατακράτηση νερού. Το προστατευτικό φράγμα λοιπόν δεν είναι τόσο αποτελεσματικό. κενά ανοιγουν ανάμεσα στα κύταρα του δέρματος γιατί αυτά δεν έχουν αρκετό νερό.

Η υγρασία χάνεται τότε και απο τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, επιτρέποντας στα βακτήρια ή σε ερεθιστικούς παράγοντες να περάσουν στο εσωτερικό ευκολότερα. Μερικές ουσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά βοηθούν στην χειροτερευση του δέρματος. Το σαπούνι, τα αφρόλουτρα και τα υγρά σαπούνια αφαιρούν λιπαρά απο το δέρμα κάθε ανθρώπου αλλά αν έχεις έκζεμα αυτά συντελούν στο πιο ευκολη καταστροφή του δέρματος, το οποίο γίνεται ερεθισμένο, γεμίζει με ρωγμές και αναπτύσει φλεγμονή.

Επειδή έχει την προδιάθεση να ξεραίνεται ευκολα, το δέρμα με έκζεμα είναι πιο πιθανόν να κοκκινίσει και να ανπτύξει φλεγμονή στην επαφή με ουσίες που ειναι ερεθιστικές ή προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

 

 

Σε ένα ποσοστό περίπου 90% των περιπτώσεων που έχουν μελετηθεί, φαίνεται ότι υπάρχει η ΙgE (ανοσοσφαιρίνη Ε) στο αίμα των ασθενών, πράγμα που σημαίνει ότι σίγουρα έχει κάποιο αλλεργικό υπόβαθρο. Υπάρχει όμως και η περίπτωση το άτομο που εμφανίζει έκζεμα να πάσχει από άλλη νόσο που μοιάζει κλινικά στην εμφάνιση της με το έκζεμα ή να έχει μια αλλεργία που είναι εξαιρετικά δύσκολη να ανιχνευθεί.